Sunday, April 26, 2009

O fotografie NASA trucata

Cu ceva timp in urma, niste bloggeri din Rusia au descoperit ca una dintre pozele de la prima aselenizare a omului a fost un pic "imbunatatita". Destul de grosolan dupa parerea mea, dar probabil ca cei de la NASA nu aveau "photoshopisti" la acea vreme. Acum au, ptr ca fotografia de pe situl lor, adica asta, e acum destul de curata. Cu un an in urma, atunci cand am citit ptr prima data despre acest subiect, indicatiile erau destul de simple, ceva de genul, "deschide imaginea in Photoshop, da la maxim luminozitatea si contrastul si vezi ce se intampla". Erau trei "fasii" absolut identice una langa alta in partea dreapta, de parca cineva ar fi acoperit intr-un mod brutal ceva din fundal si inca doua lumini in partea de sus, care semanau destul de mult cu niste reflectoare.
Mereu m-am mirat ca nu se vad stele in pozele de pe luna si sunt in continuare convins ca americanii nu au fost acolo in acel moment. Cel putin din ratiuni financiare, ar fi fost mult mai simplu sa produca intr-un studiou de la Hollywood filmul aselenizarii iar celebra replica cu "pasul mic al omului" suna atat de mult a slogan prezidential...

1 comment:

trinitrotoluenro said...

Conform altor studii, era mai greu sa faci aselenizarea in studio.
Ai grija,e usor sa arunci niste alegatii dar e greu sa le sustii. Cat despre stelele din fundal, este o chestie care se numeste reflexie a luminii. Lumina ce provine de la soare provoaca o copertina care acopera lumina slaba a stelelor.
PS ziua pe Pamant vezi stele? (atmosfera are de a face cu asta, dar nu la un grad asa de mare)