Saturday, November 15, 2008

Generation Kill

Dupa ce am bombanit HBO-ul ca nu mai da filme bune in ultimele luni, se pare ca s-a simtit si imi da sa vad acum un serial aproape la fel de bun ca "Roma". Se numeste "Generation Kill" si este povestea primelor 40 de zile ale razboiului din Irak povestite de un jurnalist de la Rolling Stone care a insotit un batalion de recunoastere al armatei americane. Ma asteptam la cu totul alt gen de film; dintr-ala patriotic cu soldatul american eliberator, care imparte democratia cu darnicie. Nu este asa, dimpotriva. Prezinta o armata americana haotica, in care fiecare soldat are scopuri personale mai importante decat cele colective. Unii vor suveniruri de orice fel, altii vor decoratii si cel mai ciudat, sunt unii care vor doar "sa omoare niste irakieni sau macar niste caini". Am vazut doar primele 3 episoade pana acum si am remarcat niste chestii interesante. De ex, discutau la un moment dat doi soldati, ca armata americana nu le furnizeaza intentionat anumite fleacuri cum ar fi bateriile pentru nightvison sau placi de blindaj pentru masinile de asalt doar pentru a-i mentine furiosi si frustrati. Nu poti ucide cand esti fericit, nu? Un alt detaliu interesant este ca, toti translatorii erau oameni recrutati de CIA care aveau ordin sa interpreteze favorabil discutiile, nu sa le traduca. Un detaliu mic dar care facea soldatul american sa se simta in siguranta in Irak. Dupa parerea mea, cel mai important aspect, este faptul ca filmul prezinta armata americana ca pe o gasca de pustani teribilisti si inconstienti care au mers la vanatoare. Manat de curiozitate, am cautat pe youtube filme cu soldati americani in Irak si am descoperit niste chestii tulburatoare. Am aflat ca tancurile americane au CD player care difuzeaza muzica in toate castile echipajului. Ce-i ciudat in asta? Creeaza coloana sonora pentru lupta. Soldatii spuneau ca e mult mai usor sa lupti pe ritmul muzicii si te simti ca intr-un joc video. Top hit-ul razboiului a fost "Fire water burn" al formatiei Bloodhoundgang si atmosfera din filmuletele de pe youtube seamana izbitor cu cea din serial.
In concluzie, mitul eroului american nu este prezent in primele episoade ale acestui serial. Daca ramane asa pana la capat, as putea spune ca este unul dintre serialele mele preferate.

1 comment:

Anonymous said...

Da, interesant serial. L-am remarcat si eu din greseala si am observat aceleasi discrepante intre ce ma asteptam sa vad si ce era de fapt pe ecran. Poate ca incepe o noua era a fatadei americane sau e numai o replica la adversitatea fata de Bush!